Se testvinnarna
Introbild för test om robotdammsugare

Robotdammsugare

Att alltid ha städade golv, med så liten ansträngning som möjligt, låter väl lockande? Med en smart självgående robotdammsugare, kan du ägna dig åt annat under din fria tid. Läs vår köpguide om vilka robotdammsugare som är bäst i test

produktbild Irobot Roomba 980 Irobot Roomba 980
80
Betyg
  • Trådlös uppkoppling
  • Bra prestanda
  • Framkomlighet
  • Dyr
  • Högljudd

produktbild Neato Botvac Connected Neato Botvac Connected
80
Betyg
  • Mycket bra framkomlighet
  • Kan styras genom app i telefonen
  • Väsnas

produktbild Miele Scout RX1 Miele Scout RX1
70
Betyg
  • Bra städresultat
  • Framkomlighet
  • Saknar Hepa-filter

produktbild Electrolux MotionSense ERV5100lV Electrolux MotionSense ERV5100lV
60
Betyg
  • Effektiv i hörn
  • Sugförmåga
  • Saknar fjärrkontroll
  • Svårt att hitta hem

Köpguide: robotdammsugare

Tack vare robotdammsugarens avancerade system, effektiviserar den städningen hemma i ditt hus eller lägenhet. De sensorer som finns på dammsugaren, gör att dammsugaren inte kan ramla utför din trappa, krocka med möblerna eller fastna i sladdar eller mattor. En annan fördel är att en robotdammsugare är relativt tystlåten – givetvis kan de skilja från dammsugare till dammsugare, men jämfört med en vanlig manuell dammsugare är det stor skillnad.

Trots en robotdammsugares behändighet, kräver den en del handpåläggning i form av lösa tillbehör, rengöring etc. Därför är robotdammsugaren i ständigt behov av både underhållning och övervakning vilket, enligt en del, är de största nackdelarna med denna automatiserade produkt. En dammsugare måste kontinuerligt rengöras, hur ofta beror helt på hur ofta den används. Men liksom den manuella dammsugaren, måste filter och borstar bytas ut då och då.

Rent funktionsmässigt är dock robotdammsugaren en klar favorit bland de som testat och kan jämföra med en vanlig.

Funktioner

Som tidigare nämnt är robotdammsugaren utrustad med avancerad teknik. Däribland ett avancerat navigationsprogram som gör det möjligt för dammsugaren att dammsuga utefter programmerade koordinatorer för hur den ska förflytta sig i ditt hem. En del av navigationssystemet består av sensorer. Dessa sensorer känner av miljön runt omkring och kan också memorera den.

De dammsugare som kan memorera en viss yta är utrustade med en digital karta där den lagrar information som den sedan använder när den befinner sig i samma rum. Dessa modeller har även navigeringskapacitet för att återvända till den punkt där den slutade för att sedan återuppta städningen därifrån.

Denna funktion är speciellt användbar om du behöver stänga av robotdammsugaren eller om den behöver flyttas till sin laddningsstation för att förlänga batteritiden.

Säkerhet

Det finns inga kända säkerhetsrisker med en robotdammsugare, förutsatt att inställningarna för navigeringsprogrammet är korrekta. Däremot kan det vara bra att komma ihåg att robotdammsugarna städar bäst under dygnets ljusa timmar.

Sensorerna är anpassade för att arbeta i dagsljus vilket gör det svårt för dem att känna av möbler och trösklar om det är mörkt i rummet. Märker att din robotdammsugare inte fungerar lika bra på kvällstid som under dagen, kan det ha med sensorerna att göra.

OBS! Det finns dammsugare med sensorer som klarar visst skymningsljus men de är ännu inte så många. Satsa på att städa huset dagtid, då fungerar sensorerna bäst!

Inställningar och appar

Många robotdammsugare är idag utrustade med trådlösa inställningar och kan således styras genom en applikation i telefonen. Detta är dock en funktion som inte är tillämpade hos alla.

En applikation och tekniken den innefattar, kan göra det lättare för dig att ha koll på din robotdammsugare, vad gäller underhåll och rengöring. Det kan också vara skönt att veta att du kan sätta på och stänga av den, vart och när du vill, genom ett knapptryck i telefonen.