Kockknivar
Att ha vassa och välbalanserade knivar i sitt kök är en stor del av matlagningen för likväl professionella- som amatörkockar. Men att hitta rätt sorts kniv för rätt ändamål kan vara svårt. Därför har vi här samlat de knivar som fått bäst i test enligt flera tester. Läs också vår köpguide om hur du väljer rätt knivar.
MAC Chef Universalkniv | |
|
|
Chroma type 301 Design by F. A. Porsche | |
|
|
Wüsthof Le cordon | |
|
|
Global G2 | |
|
|
Knivarna i testet
- MAC Universalkniv
En bra japansk kniv som har flera användningsområden. Stark skärpa som ny, men slits snabbt. Blir lika vass efter vässning. En stark och bra kniv med hög flexibilitet. - Wüsthof Le cordon
Smidig kniv i ett stycke stål. Ger ett högt kvalitetsintryck tack vare sin design. Bra grepp, men aningen obalanserad p.g.a det tunga handtaget. Överlag en smidig kniv som fått höga betyg. - Global G2
Den klassiska och populära kockkniven fortsätter hålla sig högt på topplistorna! Kniven är förutom sin skärpa och välbalanserade egenskap, ett mycket stilrent redskap man gärna hänger upp på magnetlisten. - Chroma type 301 Design by F. A. Porsche
Även Chroma ger sina knivar en smakfull och stilistisk design. Handtaget är väl utformat och gynnar ett bra grepp. Däremot är bladet väldigt lågt så fingrarna kan slå i skärbrädan. Välbalanserad.
Köpguide kockknivar
Att investera i ett set, eller enstaka kockknivar är en bra idé om man gillar att spendera mycket tid åt matlagning. Kockknivar finns att välja mellan flera olika prisnivåer. Men beroende på vilka sorts knivar du vill köpa, finns det många detaljer att titta närmare på.
Japansk eller Europeisk?
Det skiljer sig en del mellan Europeiska och japanska eggar, den främsta skillnaden är vinkeln. Dn europeiska eggen har en vinkel på ca 20-25 grader, medan den japanska har ca en 15 grader. Den japanska eggen är således vassare men också skörare, än den europeiska.
Japanska knivar håller också skärpan längre, detta beror till stor del på att de är tillverkade i hårdare stål än de europatillverkade.
Fyra bra knivar att ha hemma
Med tanke på den uppsjö av knivar och dess användningsområde som finns på marknaden idag, är det inte lätt att veta vilka sorts knivar som är oumbärliga i köket. Nedan följer ett ”grundrecept” för vilka knivar som bör finnas i alla hem.
- En universalkniv/kockkniv med knivblad på minst 18cm. Denna kniven anses vara den viktigaste.
- En skalkniv, för de lite mindre bestyren för ex. vitlök eller frukt.
- Brödkniv, med tandat blad är också en klassisk kniv att ha köket. Används, precis som namnet anger, att skära bröd eller andra bakverk med.
- En filékniv, med smalt och böjligt blad gör det lättare för dig att putsa en bit kött. Gör du sällan det, är denna kniven inte ett måste, då den har ett så specifikt användningsområde.
1. Skölj kniven i ljummet vatten efter användning
2. Torka kniven torr
3. Förvara kniven på en magnetlist eller i ett knivblock. Ha aldrig lösa knivar i kökslådan
4. Skrapa aldrig skärbrädan med eggen, utan knivryggen
5. Maskindiska inte kniven
Knivar och material
Vad som kan vara en avgörande faktor när du ska välja kockknivar är materialet. I regel får du bättre knivar efter starkare materia, men det är också en prisfråga.
- Stål
Knivar i stål finns flera olika modeller och hårdhetsgrader. Dessa knivar är både mer tåliga men också mer flexibla till skillnad från den keramiska, men måste däremot diskas förhand. - Keramisk
Keramiska knivar är i regel oftast lättare än stålknivar, och håller dessutom skärpan längre. Men väl när kniven behövs återskärpas, krävs ett diamantbryne. Keramiska knivar kan diskas i diskmaskin. - Kolstål
Dessa knivar är gjorda i ett mjukare stål som lätt tappar skärpa, men som också är mycket lättare att brynas än ovannämnda knivmaterial. Även kolstålskniven går bra att diska i diskmaskin.
Viktigt innan man investerar i ett set kockknivar är att tänka på hur mycket tid man vill lägga på skötsel och bryning. Men även välbalanserade knivar som ligger bra i handen. Gå till en butik och prova olika alternativ innan du bestämmer dig.
Lycka till!