Äggkokare
Att koka ägg tillhör förmodligen den grundläggande kunskapen inom matlagningskonsten.
Vi äter mycket ägg, särskilt vid våra traditionella högtider och äggkokning är därmed något som många behärskar. En elektrisk äggkokare kan av den anledningen kännas som en överflödig elpryl, men när man väl testat och inser att den faktiskt ger ett perfekt resultat vid varje kok, så kommer det vara en stor chans att den blir en av de mest använda elprylarna i hushållet.
Att en äggkokare dessutom kan anses vara ett miljövänligt alternativ borde vara ett starkt argumentet för att inneha en sådan.
I vår köpguide hittar du mer information kring hur en äggkokare fungerar med dess fördelar.
Severin Äggkokare EK3156 | |
|
|
Emerio EB-07001 | |
|
|
Waves EB-07001 | |
|
|
OBH Nordica Easy Eggs Inox | |
|
|
En elpryl som är bra för miljön
Ägg är ett mycket nyttigt livsmedel och innehåller många nyttiga näringsämnen och tillhör därför gruppen mat som kallas för superlivsmedel.
Vi äter mer än 200 ägg per person och år och sättet att tillaga och använda ägg är många. Att koka ägg till frukosten eller som ett obligatorisk tillbehör till smörgåsbordsbordet är ett av dem.
När man kokar ägg på spisen kräver det en avsevärt större vattenmängd eftersom man behöver täcka äggen med vatten helt, jämfört med att behöva använda max en deciliter i äggkokaren. Som följd, krävs det alltså betydligt mer energi för att koka upp vattnet på spisen och därmed blir en äggkokare dessutom ett miljövänligt alternativ mot kastrullkokning.
Hur fungerar en äggkokare?
Äggen placeras på en hållare ovanför ett värmeelement. Med hjälp av en graderad vattenbehållare väljer du mängden vatten utifrån både antalet ägg och önskad kokningsgrad, d.v.s. lös-, medel- eller hårdkokta ägg. Vattnet fylls sedan på värmeelementet och locket sätts på. När vattnet sedan ångats av, signalerar äggkokaren att äggen är klara. Äggen sköljs, precis som vanligt, av i kallt vatten för att avstanna kokningen.
Det finns en variant av äggkokare som enbart kokar med hjälp av ett värmeelement, där tiden är förinställd och man väljer istället på ett vred vilken hårdhetsgrad som önskas.
När man kokar ägg i en äggkokare är det en mindre risk att de spricker än vid kastrullkokning. Vid köp av en äggkokare följer det oftast med en liten äggpickare, för att minska den risken ytterligare. Vanligtvis kan man koka ca 6 – 7 ägg samtidigt i en äggkokare.
Med en äggkokare slipper man helt enkelt att passa kastrullen och resultatet varierar inte heller efter antalet eller storleken pÃ¥ äggen som kokas. Det är ett mycket smidigt sätt att fÃ¥ perfekt kokta ägg – varje gÃ¥ng. Lycka till!